torsdag 8 januari 2009

Är det den svarta eller vita...?



Däst efter all julmat och med färska bonuspengar på fickan kan det kanske vara på sin plats med lite gastronomiska utflykter. I Finansrävens bok finns det få saker som är så underbara som en perfekt tillagad tryffelpasta toppad med lite nyriven vit tryffel. Men vad är då tryffel egentligen kanske du frågar dig? Och vad är det som gör den vita klumpen på bilden så speciell?

Tryffeln är en underjordiskt växande svamp som endast trivs under ytterst specifika odlingsförhållanden. De ätliga varianterna kan grovt delas upp i, den svarta (Tuber melanosporum) respektive vita tryffeln (Tuber magnatum). Där den svarta är betydligt vanligare, förekommande både i Frankrike, Italien såväl som på Gotland. I ensamt majestät står dock den vita Alba-tryffeln från Piemonte i Italien. Med en sällsynt kraftig arom och en otroligt dynamisk smakupplevelse, är den vita tryffeln matvärldens verklige kung.

I Sverige får du i dagsläget betala 35 000 kr kilot för vit Alba-tryffel och eftersom att det ligger så mycket pengar i handeln med den vita tryffeln, har branschen självklart dragit till sig bedragare. En del tryffel odlas i Kina och är till utseendet på pricken lik originalet, men totalt smaklös. Finansräven drar sig till minnes en festlig historia då han på en matmässa i Monte Carlo lurades att köpa en vansinnigt vacker vit tryffelknöl. De hade till och med brytt sig om att hyra in en liten italiensk familj för att marknadsföra varan, höjden av fräckhet. Hur som helst... Jag ville bara höja ett varningens finger, hoppas dock att detta inte skrämt er från att våga skaffa er en av världens mest fantastiska gastronomiska upplevelser.        

Inga kommentarer: