fredag 19 december 2008

Militärisk precision

Det fanns en tid då försvaret och det militära fostrade en känsla för stil och klass. Då en officer också var en gentleman och de stridande förbanden endast nöjde sig med det bästa. Ur denna strävan föddes de militära anpassningarna av klockor från tillverkare som exempelvis Blancpain, Cartier, Rolex med flera. Kraven på funktionalitet och användarvänlighet förbättrade oftast formgivningen, genom att alla onödiga detaljer plockades bort, resulterande i en väldigt enkelt och maskulint formspråk.

Detta har givetvis inte gått världens connoisseurer förbi och de få kvarvarande exemplaren av dessa specialutgåvor får idag närmast betraktas som museiföremål, betingande helt löjliga summor. Som Mikael Englund nämner i sin Klockblogg är kanske den mest eftertraktade och dyraste av dem alla den så kallade MilSub från Rolex. Under sjuttiotalet tillverkade Rolex på uppdrag av brittiska flottan ett tusental Submariners, som alla specialanpassats för att tåla de extrema förhållandena attackdykare utsätts för i strid. Av naturliga skäl finns bara ett fåtal av dessa kvar i livet, vilket ökar attraktionskraften som samlarobjekt.
Fifty Fathoms MilSpec

Men Rolex var knappast den första eller sista att utveckla dessa specialiserade dykarur. Faktum är att Blancpain redan 1952 börjat utveckla sin Fifty Fathoms, eller vad som skulle komma att bli den i varje fall, tillsammans med befälhavare Robert Maloubier och löjtnant Claude Riffaud från det franska elitförbandet "Les Nageur de Combat". Specifikationen löd att klockas skulle klara ett dykdjup på 50 famnar (ca 1,8 meter) eller 91 meter, vilket var det djup som en självständig dykare kunde nå med normalkomprimerad luft vid 200 bar. Blancpain har sedan dess producerat omkring 20 limitierade serier anpassade för olika stridande förband (MilSpecs) i världen. Ryktet om klockans tillförlitlighet har gjort att länder som Polen, Tjeckien, Tyskland och även USA (Navy SEALs) vid tillfällen har valt Blancpain som leverantör till deras attackdykarförband. Så om Finansräven fick lämna en liten rekommendation till sina läsare vore det att leta upp en MilSpec Fifty Fathoms. Med tanke på det starkt begränsade utbudet och prisutvecklingen för liknande modeller från Rolex, torde det vara en investering du aldrig behöver ångra.

Inga kommentarer: