måndag 1 december 2008

Sociala koder och andra fenomen

Som du säkert redan har räknat ut bör du som är strävsam och vill in i samhällets finrum arbeta efter principen "act as if". Det vill säga agera, reagera, tänk som om du är den person du strävar efter att bli. Hela denna tankegång är beprövad och definitivt inget nytt påhitt, den har sedan länge genomsyrat all typ av karriärcoachning och formaliserades redan tidigt av Dale Carnegie i hans "How to Win Friends & Influence People" från 1936. Carnegie presenterade där sin tydliga åsikt att för att kunna påverka andra måste du framställa dig i den bästa möjliga av dagrar, vara positiv, lyssna mer än du talar, men kanske framför allt att imitera och internalisera beteenden hos personer som nått framgång för att själv utvecklas snabbare.

Mera sentida profiler inom "själv-hjälp" cirkusen som Brian Tracy och dagens fixstjärna Anthony Robbins är båda influerade av Carnegies tankegångar. Den senare har dock valt att även använda sig av influenser från ett område inom modern psykologisk teori kallat NLP eller Neuro Lingvistisk Programmering. NLP bygger i korthet på att man noggrant analyserar beteenden och tankemönster hos framgångsexempel inom ett givet område. Denna "kunskap" kan sedan överföras till någon som vill utvecklas till samma fulländning genom att på ett sofistikerat sätt härma dessa beteenden. Basen för NLP är teorin att känslor, handlingar och tankar är tätt sammanlänkade och har en direkt påverkan på varandra och att man därför genom att påverka den ena kan styra de andra. Motion Creates Emotion som är ett av Anthony Robbins mantran. Starta din morgon direkt och ligg inte och dra dig, så får du positiv energi som du har med dig resten av dagen. Morgonstund har guld i mun eller vad det var min mor alltid försökte inpränta i mig de där kalla januarimorgnarna...

Nåväl, tillbaka till det ursprungliga temat. Hur ska du nu gå tillväga för att snabba på din klättring längs karriärstegen. Börja självklart att ösa ur kunskapens ursprungliga källa, d.v.s. läs Carnegies bok och bearbeta texten. Nästa steg är att hitta en mentor som redan har anlänt dit du vill komma. Ha gärna flera mentorer för den delen, men se till att det är personer som är genuint intresserade av människor och vill ta sig tid att hjälpa dig utvecklas. Studera hur de för sig, hur de talar, om vad de talar och varför. Tanken är inte att du ska förvandlas till en exakt kopia av dessa människor, nej, du ska bara utvecklas till en mera positiv och framgångsrik variant av dig själv.

Inga kommentarer: